Kóros aluszékonyság / narkolepszia

A narkolepszia hirtelen, rohamszerűen, napközben jelentkező alváskésztetés, aluszékonyság, melyre jellemző, hogy éjszaka a páciens alvása kielégítő zavartalan. A nappal jelentkező rohamszerű elalvásokat gyakran erős érzelmi stressz váltja ki. A roham alatt a beteg izmai elernyednek, a páciens összecsuklik.

A narkolepsziának négy vezető tünete van. Az aluszékonyság mellett a rohamokban jelentkező előbb említett izomtónus csökkenés, amikor a beteg összeesik, ez a kataplexia. Emellett jellemző még, hogy ébredéskor, illetve elalvás kor, a szendergés állapotában a betegnek bénultság érzése van, mintha nem tudna megmozdulni, illetve beszélni.

A narkolepsziára jellemzőek még a különböző mértékű hallucinációk.  A betegség okát nem ismerjük. Fiatal felnőtt korban kezdődik, gyakran tünetszegényen, a fent említett négy tünet közül gyakran csak a kóros nappali aluszékonyság jelentkezik, ezért fontos, hogy amennyiben serdülő gyermekünkön kóros nappali aluszékonyságot észlelünk, forduljunk megfelelő szakemberhez, alvásszakértőhöz, mivel a fel nem ismert betegség súlyos következményekkel járhat.

Először a beteg elmarad kortársaitól tanulmányi eredményében, nem tudja ellátni feladatát, ami kirekesztettség érzéshez, depresszióhoz vezet. A váratlan elalvási periódusok pedig akár balesetet is okozhatnak. A narkolepsziát csak alváslaboratóriumi körülmények között lehet diagnosztizálni, illetve kizárni. 

A narkolepszia kezelése a gyógyszeres terápia mellett az életmód gondos megtervezése, valamint megváltoztatása orvosi –alvásszakértői- segítséggel.

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500