Alvászavar - Veszélyben a jogosítvány horkolás esetén!

Orvosi vizsgálat a jogosítványhoz 


2015 áprilisától az európai Unió tagállamaiban alvászavar gyanúja esetén a vezetői engedély megújításához kivizsgálás szükséges.

A  „13/1992. (VI. 26.) NM rendelet a közúti járművezetők egészségi alkalmasságának megállapításáról” szóló rendelet szerint, minden obstruktív alvási apnoe szindrómára gyanús sofőrnek szűrő alvásvizsgálatot kell végezni.

A gyanút a vezetői engedély megújításakor a háziorvosnak kell felvetni, a betegség lehetőségét kizárni illetve igazolni egy erre alkalmas teszt segítségével. Amennyiben ennek a tesztnek az eredménye alapján a páciensnél felmerül az obstruktív alvási apnoe szindróma lehetősége, szűrő jellegű alvásvizsgálaton kell a gyanút igazolni.  A vezetői engedély csak abban az esetben hosszabbítható meg, ha a páciensnél az obstruktív alvási apnoét kizárták, Amennyiben igazolódott, további vizsgálatokat végeztek nála és alvásszakértő véleményezte és igazolta azt, hogy ezen betegség kezelés alatt áll.


Következzenek a gyakran ismételt kérdések ebben a témában:

Mi az obstruktív alvási apnoe szindróma (horkolás és légzéskimaradás leírása)?

Hogyan lehet kivizsgálni az alvási apnoe szindrómát (horkolás és légzéskimaradás kivizsgálása) ?

Milyen a szűrő jellegű alvásvizsgálat?

Mi történik az alváslaborban?

Ha ilyen betegségem van, akkor már nem is vezethetek?

Miért érdemes a szűrővizsgálatot mielőbb elvégeztetni?

Alvászavar-alvászavarok vizsgálata: Gyerekmosoly Egészségközpont 1195, Hofherr Albert utca 11a email:  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. Bejelentkezés: 06-70-352-9500